Wist u dat de huisarts ook met u kan videobellen via een beveiligde verbinding? U kunt de assistente vragen om een video-consult in te plannen als “beeldbelafspraak”. De tijd is net zo lang als bij een normaal consult, dus ongeveer 10 minuten per afspraak. Voor het kort bespreken van uitslagen, het beantwoorden van simpele vragen zal de huisarts gewoon telefonisch contact met u blijven opnemen. De videoconsulten zijn bedoeld voor problemen waarvoor u anders op het spreekuur zou komen.
Hoe werkt het?
De assistente of huisarts is met u overeengekomen dat uw afspraak via een ‘videoconsult’ kan plaatsvinden. Een videoconsult is een consult waarbij u elkaar via een beeldscherm ziet en hoort. U hoeft voor dit consult niet naar de praktijk te komen. Wij zien de mogelijkheid van het videoconsult vooral als extra service voor de patiënt, als u liever naar de praktijk komt dan kan dat natuurlijk ook.
Waarom een videoconsult?
Een videoconsult is hetzelfde als een normale afspraak, alleen hoeft u voor deze afspraak niet naar de praktijk te komen. U kunt dus vanuit uw huis of werk uw zorgverlener raadplegen. Voordeel van een videoconsult is dat u niet uw huis uit hoeft en geen last heeft van reistijd en een wachttijd in de wachtkamer.
Wat heeft u nodig voor een videoconsult?
Voor een videoconsult heeft u een computer, tablet of smartphone nodig met geluid en camera. En u heeft ook een internetverbinding nodig.
Verder is het handig als u uw medicatielijst bij de hand heeft (uw zorgverlener kan deze lijst ook erbij zoeken). Het is mogelijk tijdens het consult afbeeldingen met elkaar te delen. Mocht u iets willen laten zien, dan is het vaak handig om vooraf alvast een scherpe foto te maken.
Hoe werkt het videoconsult?
Voor een videoconsult belt u met de praktijk en vraagt aan de assistente of uw hulpvraag geschikt is voor een video-consult. Via e-mail of sms ontvangt u van uw zorgverlener een bericht met daarin een link.
Uw privacy is belangrijk
Uiteraard is uw privacy heel belangrijk. Een videoconsult maakt gebruik van de beveiligde internetverbinding van uw zorgverlener. Uw gesprek wordt niet opgenomen. Uw zorgverlener zit in een gesloten ruimte zodat niemand kan meeluisteren. De zorgverlener maakt zoals gebruikelijk aantekeningen in uw dossier.
U kunt zelf ook wat doen aan uw eigen privacy. Zorg dat u ook in een gesloten ruimte zit zodat er niemand kan meeluisteren. Maak geen gebruik van een openbare internetverbinding.
Wat moet u doen als het inloggen niet lukt?
U en wij moeten nog even wennen aan deze nieuwe service en techniek. Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de assistente. Als de vide-verbinding niet tot stand komt zal de huisarts u proberen te bellen.