Wrattenspreekuur

Wratten

Wat zijn het?
Er zijn verschillende soorten wratten. Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen, maar ook op andere plaatsen kunnen zitten. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt; soms doen ze pijn bij het lopen. Waterwratten zijn minder bekend. Ze zijn glad, klein en er zit een putje in. Waterwratten komen vooral bij kinderen voor en kunnen overal op het lichaam zitten. Daarnaast bestaan er nog andere wratten

Waardoor komt het?
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving zoals een zwembad. Ook in gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden. Als u eenmaal een wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Peuteren of bijten aan een wrat kan verdere verspreiding bevorderen. Als een kind op een vinger of duim zuigt waarop een wrat zit, dan kunnen er rond die plaats meer wratten ontstaan.

Kan het kwaad?
Wratten zijn onschuldig. Waterwratten gaan wel eens samen met irritatie en eczeem. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet.

Wat kunt u er zelf aan doen?
• Draag schoenen of slippers in gymzalen en zwembaden; dat vermindert de kans op wratten.
• Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert, kunnen er meer ontstaan.
• Gewone wratten verdwijnen wel eens als u ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur. Dit is te koop bij apotheek of drogist. Bij waterwratten mag u geen wrattentinctuur gebruiken, omdat het vaak irritatie veroorzaakt; bovendien helpt het zelden bij waterwratten.
• Aan waterwratten hoeft u niets te doen. Als de huid rondom de waterwratten geïrriteerd is, kan smeren met een vette crème de irritatie verminderen.

Wanneer naar de huisarts?
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met de dokter.

Zelf behandelen
Voeten: 1 x daags 30% salicylzuur in vaseline album op de wrat (receptje via assistente te verkrijgen) Omliggende huid beschermen met leukoplasttape (met perforator gaatje in maken). Zodat alleen de wrat door gaatje steekt en de huid eromheen afgeplakt is. Dan zalf op de wrat. Gewone pleister over de zalf heen doen. Dagelijks wrat wat afvijlen (nagelvijltje) totdat hij net niet bloedt.
Handen: 1 x daags collodium salicylzuur 20% vloeistof op de wrat aanbrengen. eventueel om de dag aanbrengen. (receptje via assistente te verkrijgen) Week tevoren de wrat 5 minuten in warm water, goed afdrogen hierna de wrat met 1 of paar druppels geheel bedekken en laten opdrogen. Omliggende huid goed beschermen (bij voorbeeld met vaseline of pleister) Dagelijks wrat wat afvijlen (nagelvijltje) totdat hij net niet bloedt.

Wrattenbehandeling met stikstof 
Hiervoor kunt u een afspraak voor het spreekuur van de praktijkassistente maken. De wratten worden behandeld met vloeibare stikstof. De stikstof zit in een dampend vaatje. Een grote wattip gaat in het vaatje en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat afsterft. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden. Soms is het niet noodzakelijk alle wratten in een sessie aan te stippen.

Wrattenbehandeling met monochloorazijnzuur
Sinds juni 2016 is monochloorazijnzuur beschikbaar in de praktijk. Gezien de lokale toxische effecten heeft monochloorazijnzuur geen plaats meer in de standaardbehandeling van wratten.

Voor het wrattenspreekuur
Ook voor u naar het wrattenspreekuur komt is aanstippen gunstig voor een beter resultaat van de behandeling op de praktijk.

Na het aanstippen
Geen pleister er over. De blaar niet door prikken. Zwemmen en in bad gaan is toe gestaan. Gaat de blaar binnen 48 uur open wees dan extra voorzichtig om infectie te voorkomen. (dan wel pleister)
Behandeling met stikstof helpt niet altijd en moet meestal herhaald worden. Dit gebeurt dan weer na ongeveer 4 weken. Ook de behandeling met monochloorazijnzuur moet soms herhaald worden.