Opvangen en bewaren van de urine
- Vang het middelste deel van de urinestraal op in een schoon potje en sluit dit goed af.
- Vang de urine het liefst op na minimaal 3 uur niet geplast te hebben of vang de ochtendurine op.
- Breng de urine binnen 1 uur naar de praktijk.
- Kunt u het pas later brengen? Zet het potje dan in de koelkast en breng het binnen 24 uur.
- Voor het opvangen van urine bij niet zindelijke kinderen: zie onderaan deze pagina.
Als u de urine op de praktijk inlevert, zal u gevraagd worden om deĀ vragenlijst bij urineonderzoek in te vullen. U kunt het formulier invullen en meenemen naar de praktijk of het formulier ter plaatse op de praktijk invullen.
Klik hieronder op wat bij u van toepassing is, u wordt dan doorverwezen naar de uitgebreide informatie op thuisarts.nl, gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, deĀ NHG-standaard urineweginfecties.
Ćk ben een vrouw en heb een blaasontsteking
Ik ben zwanger en heb een blaasontsteking
Ik ben een man en ik heb een blaasontsteking
Mijn kind heeft een blaasontsteking
Hoe voorkom ik een blaasontsteking bij mijn kind?
Ik heb een nierbekkenontsteking
Hoe vang ik plas op bij een kind dat nog luiers draagt?
Bij jonge kinderen die nog niet zindelijk zijn, probeert u de āvrije plasā als volgt op te vangen:
- Zet een schoon potje klaar met deksel om goed af te sluiten.
- Geef uw kind veel te drinken.
- Kinderen die jonger zijn dan twee jaar plassen daarna meestal binnen 20 tot 30 minuten.
- Spreid bij een meisje de schaamlippen en spoel ze schoon met veel warm water (niet te heet, zonder te poetsen en zonder zeep). Gebruik de douche met een zachte straal of doe uw kind even in bad.
- Een jongen spoelt u ook met warm water schoon, waarbij u de voorhuid voorzichtig terugtrekt (alleen als dat makkelijk gaat).
- Laat uw kind met blote billen op het aankleedkussen liggen en vang de plas op in een schoon bakje, zodra het gaat plassen.
- Als uw kind al kan lopen, laat u het met blote billen rondlopen terwijl u blijft kijken of het gaat plassen. Houd dan snel een schoon opvangbakje eronder.
- In het allereerste beetje plas kunnen soms nog wat huidbacteriƫn zitten. Daarom is de opgevangen plas het best als het eerste beetje juist niet in het opvangbakje komt.
- Giet de urine in een schoon urinepotje met deksel en sluit het goed af.
- Breng de urine binnen 1 uur naar de huisartspraktijk. Bewaar het potje in de koelkast als u het pas later kunt brengen. Maar breng het altijd binnen ƩƩn dag.
Wat als het niet lukt om āvrije urineā op te vangen?
Als het niet lukt āvrije plasā op te vangen, dan moet u gebruik maken van een plaszakje. U kunt dit bij de apotheek verkrijgen. Een plaszakje heeft een plakrand waarmee u het zakje op de huid kunt plakken, na schoonspoelen van de schaamstreek. Controleer elke tien minuten of uw kind heeft geplast. Laat de plaszak in ieder geval niet langer dan een uur zitten. Als de plaszak lang blijft zitten, is de kans groot dat er huidbacteriĆ«n in de plaszak komen.
Het nadeel van een plaszakje is dat hiermee soms bacteriƫn worden gevonden terwijl uw kind geen blaasontsteking heeft. Dat is vervelend omdat uw kind dan wel naar het ziekenhuis moet voor verder onderzoek. Probeer daarom toch eerst de vrije urine van uw kind zelf op te vangen. Zo kunt u misschien voorkomen dat uw kind onnodig naar het ziekenhuis moet.